Dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich

Wykonujemy – Dezynfekcja obiektów hodowlanych :
  • kurnikaBIOFRESH dezynfekcja kurnika
  • brojlerni
  • chlewni
  • obory
  • stajni
  • indycznika
  • odchowalni
  • porodówki
Urządzenia ,które wykorzystujemy do dezynfekcji na fermach : Biofresh dezynfekcja kurnika
  • myjki wysokociśnieniowe
  • aparaty spieniające
  • zamgławiacze termiczne 
  • zamgławiacze elektryczne
  • opryskiwacze ręczne

 

Jak wybrać skuteczny środek do dezynfekcji ?

Właściwości środka dezynfekcyjnego.

Dobry preparat odkażający powinien:
– mieć silne właściwości bakterio, grzybo- i wirusobójcze, – jego aktywność bójcza nie powinna obniżać się pod wpływem obecności substancji
organicznych, pH, wilgotności względnej, obecności mydeł i detergentów, twardej wody i innych czynników środowiskowych,
– posiadać niską toksyczność dla zwierząt i ludzi,
– być tani i łatwy w użyciu,
– dawać się łatwo spłukiwać z powierzchni,
– ulegać biodegradacji i nie zatruwać środowiska,
– nie wywoływać zachorowań i odczynów alergicznych,
– nie wywoływać niszczenia, korozji i zmiany barwy odkażanych obiektów,
– być bezwonny.

 

Skuteczność dezynfekcji zależy od czynników takich jak :

– właściwości użytego środka dezynfekcyjnego
– sposób i solidność wykonania zabiegu przez firmę
– właściwości biologiczne drobnoustrojów
– warunki środowiskowe w tym mikroklimat

Dezynfekcje , które wykonujemy to :

dezynfekcja zapobiegawcza – profilaktyczna – stała w codziennym życiu fermy (gospodarstwa),

dezynfekcja zapobiegawcza – profilaktyczna – okresowa związana z przemieszczaniem zwierząt w fermie,

– przygotowaniem pomieszczeń do nowej obsady przez zwierzęta,

dezynfekcja wstępna – po potwierdzeniu diagnozy o wystąpienia choroby zakaźnej,

dezynfekcja bieżąca (ogniskowa) –podczas występowania choroby zakaźnej,

dezynfekcja końcowa – kończąca akcję zwalczania choroby zakaźnej – (przywracająca
pomieszczenia (budynki, fermę, gospodarstwo do normalnego użytku.

NAJCZĘSTSZE BŁĘDY

  • złe wyczyszczenie powierzchni przed dezynfekcją

  • źle dobrany środek do dezynfekcji fermy

  • brak wiedzy wykonawcy
  • za słabe stężenie do problemu

  • zbyt krótki czas działania środka dezynfekującego

  • zła temperatura wody , złe PH ,

  • złe spłukanie środka myjącego lub spłukiwanie wodą przepuszczaną przez brudną instalację

Pomorskie, Kujawsko Pomorskie ,Zachodnio Pomorskie ,Wielkopolskie , Warmińsko Mazurskie , Mazowieckie , Podlaskie , Śląskie , Małopolskie ,

Dezynfekcja Człuchów ,Przechlewo, Koczała ,Rzeczenica, Biały Bór ,Czarne ,Szczecinek ,Debrzno, Sępólno Krajeńskie ,Kamień Krajeński,Dezynfekcja Bydgoszcz , Dezynfekcja obiektów hodowlanych  Inowroclaw , Chojnice, Tuchola ,Brusy ,Czersk, Konarzyny ,Więcbork ,Złotów, Jastrowie, Krajenka, Okonek,Dezynfekcja Piła ,Wałcz ,Wyrzysk ,Łobrzenica ,Koszalin ,Bobolice, Szamotuły , Dezynfekcja kurnika Toruń ,Żnin , Koszalin , Miastko , Słupsk ,Rogoźno wielkopolskie , Kościerzyna

Dezynfekcja ferm Augustów ,Barczewo ,Bartoszyce ,Biała Piska ,Biskupiec ,Bisztynek ,Braniewo ,Dobre Miasto, Działdowo ,Dzierzgoń ,Elbląg ,Ełk ,Frombork ,Giżycko ,Gołdap ,Górowo ,Iławeckie ,Iława ,Jeziorany ,Kętrzyn ,Kisielice ,Korsze ,Kolno, Łomża, Łapy, Zambrów, Wysokie Mazowieckie, Grajewo, Suwałki, Sejny, Sokółka, Lidzbark ,Lidzbark Warmiński, ozonowanie Mikołajki, Miłakowo, Miłomłyn, Młynary ,Lubawa ,Ciechanów, Mława, Przasnysz ,Mońki ,Morąg ,Mrągowo ,Nidzica ,Nowe Miasto Lubawskie ,Olecko ,Dezynfekcja kurników Olsztyn ,Olsztynek, Orneta ,Orzysz ,Ostrołęka ,Ostróda ,Pasłęk ,Pasym ,Pieniężno ,Siedlce ,dezynfekcja po zwłokach , Łuków , dezynfekcja obiektów inwentarskich Węgrów, Sokołów Podlaski , Siemiatycze , Bielsk Podlaski, Wyszków, Sierpc , Raciąż , Pisz ,Reszel ,Ruciane-Nida ,Ryn ,Sępopol ,Susz ,Szczytno ,Suwałki ,Tolkmicko ,Węgorzewo, Dezynfekcja Żuromin , dezynfekcja chlewni , dezynfekcja kurników , dezynfekcja obory ,