


Dezynfekcja kurników – ferm drobiu
Skuteczność Bioasekuracji na TWOJEJ fermie zależy od Ciebie !!!
Jak zapobiegać salmonelli ( salmonelloza ) ?
Dzisiaj przyszły czasy ,że każdy hodowca drobiu szuka oszczędności poprzez zmniejszenie wydatków , to zrozumiałe .
Niestety dobrostan i bioasekuracja na fermie jest najważniejsza !!!
Dlatego profilaktyczne środki bezpieczeństwa biologicznego takie jak mycie i dezynfekcja kurnika daje dla hodowcy lepsze wyniki hodowli
Bioasekuracja (biobezpieczeństwo) na fermie drobiu ma na celu niedopuszczenie do wystąpienia specyficznych czynników zakaźnych oraz do likwidacji ich nosicieli ( owady , pajęczaki i gryzonie ) , a w przypadku ich wystąpienia ma doprowadzić do ich wyeliminowania.
Jak zapobiegać i poprawić stan zdrowotny stada :
- Należy zadbać o czyszczenie i dezynfekcję ferm przed każdym cyklem produkcyjnym
- Zwalczanie owadów , pajęczaków , gryzoni i ptactwa
- Zacząć kontrolować osoby trzecie wchodzące na fermę
- Zadbać o czystą i świeżą wodę oraz czyste linie pojenia
- Kupowanie pasz od producentów , którzy posiadają wysokie standardy produkcyjne taki jak np HACCP , które minimalizują ryzyko zakażenia
POLECAMY – Dezynfekcja kurnika metodą zamgławiania termicznego !
Skuteczność dezynfekcji zależy od czynników takich jak :
– właściwości użytego środka dezynfekcyjnego,
– sposób i solidność wykonania zabiegu,
– właściwości biologiczne drobnoustrojów,
– warunki środowiskowe w tym mikroklimat.
Dezynfekcje , które wykonujemy to :
– dezynfekcja zapobiegawcza – profilaktyczna – stała w codziennym życiu fermy (gospodarstwa),
– dezynfekcja zapobiegawcza – profilaktyczna – okresowa związana z przemieszczaniem zwierząt w fermie,
– przygotowaniem pomieszczeń do nowej obsady przez zwierzęta,
– dezynfekcja wstępna – po potwierdzeniu diagnozy o wystąpienia choroby zakaźnej,
– dezynfekcja bieżąca (ogniskowa) –podczas występowania choroby zakaźnej,
– dezynfekcja końcowa – kończąca akcję zwalczania choroby zakaźnej – (przywracająca pomieszczenia (budynki, fermę, gospodarstwo do normalnego użytku.)
Dezynfekcja kurnika brojlerni – Pomorskie, Kujawsko Pomorskie ,Zachodnio Pomorskie ,Wielkopolskie , Warmińsko Mazurskie , Mazowieckie , Podlaskie , Śląskie , Małopolskie ,
Dezynfekcja Człuchów ,Przechlewo, Koczała ,Rzeczenica, Biały Bór ,Czarne ,Szczecinek ,Debrzno, Sępólno Krajeńskie ,Kamień Krajeński,Dezynfekcja Bydgoszcz , Dezynfekcja Inowrocław , Chojnice, Tuchola ,Brusy ,Czersk, Konarzyny ,Więcbork ,Złotów, Jastrowie, Krajenka, Okonek,Dezynfekcja Piła ,Wałcz ,Wyrzysk ,Łobżenica ,Koszalin ,Bobolice, Szamotuły ,Dezynfekcja Toruń ,Żnin , Koszalin , Miastko , Słupsk ,Rogoźno wielkopolskie , Kościerzyna
Dezynfekcja Augustów ,Barczewo ,Bartoszyce ,Biała Piska ,Biskupiec ,Bisztynek ,Braniewo ,Dobre Miasto, Działdowo ,Dzierzgoń ,Elbląg , dezynfekcja obory , Ełk ,Frombork ,Giżycko ,Gołdap ,Górowo ,Iławeckie ,Iława ,Jeziorany ,Kętrzyn ,Kisielice ,Korsze ,Kolno, Łomża, Łapy, Zambrów, Wysokie Mazowieckie, Grajewo, Suwałki, Sejny, Sokółka, Lidzbark ,Lidzbark Warmiński, Mikołajki, Miłakowo, Miłomłyn, Młynary ,Lubawa ,Ciechanów, dezynfekcja chlewni Mława, Przasnysz ,Mońki ,Morąg , dezynfekcja Mrągowo ,Nidzica ,Nowe Miasto Lubawskie ,Olecko ,Dezynfekcja kurników Olsztyn ,Olsztynek, Orneta ,Orzysz ,Ostrołęka ,Ostróda ,Pasłęk ,Pasym ,Pieniężno ,Pisz ,Reszel ,Ruciane-Nida ,Ryn ,Sępopol ,Susz ,dezynfekcja obory , Szczytno ,Suwałki ,Tolkmicko ,Węgorzewo, Dezynfekcja Żuromin ,