Wykonujemy – Dezynfekcja obiektów hodowlanych :
Urządzenia ,które wykorzystujemy do dezynfekcji na fermach :
-
myjki wysokociśnieniowe
-
aparaty spieniające
-
zamgławiacze termiczne
-
zamgławiacze elektryczne
-
opryskiwacze ręczne
Dobry preparat odkażający powinien: – mieć silne właściwości bakterio, grzybo- i wirusobójcze, – jego aktywność bójcza nie powinna obniżać się pod wpływem obecności substancji organicznych, pH, wilgotności względnej, obecności mydeł i detergentów, twardej wody i innych czynników środowiskowych, – posiadać niską toksyczność dla zwierząt i ludzi, – być tani i łatwy w użyciu, – dawać się łatwo spłukiwać z powierzchni, – ulegać biodegradacji i nie zatruwać środowiska, – nie wywoływać zachorowań i odczynów alergicznych, – nie wywoływać niszczenia, korozji i zmiany barwy odkażanych obiektów, – być bezwonny.
Skuteczność dezynfekcji zależy od czynników takich jak :
– właściwości użytego środka dezynfekcyjnego – sposób i solidność wykonania zabiegu przez firmę – właściwości biologiczne drobnoustrojów – warunki środowiskowe w tym mikroklimatDezynfekcje , które wykonujemy to :
– dezynfekcja zapobiegawcza – profilaktyczna – stała w codziennym życiu fermy (gospodarstwa),
– dezynfekcja zapobiegawcza – profilaktyczna – okresowa związana z przemieszczaniem zwierząt w fermie,
– przygotowaniem pomieszczeń do nowej obsady przez zwierzęta,
– dezynfekcja wstępna – po potwierdzeniu diagnozy o wystąpienia choroby zakaźnej,
– dezynfekcja bieżąca (ogniskowa) –podczas występowania choroby zakaźnej,
– dezynfekcja końcowa – kończąca akcję zwalczania choroby zakaźnej – (przywracająca pomieszczenia (budynki, fermę, gospodarstwo do normalnego użytku.
NAJCZĘSTSZE BŁĘDY-
złe wyczyszczenie powierzchni przed dezynfekcją
-
źle dobrany środek do dezynfekcji fermy
- brak wiedzy wykonawcy
-
za słabe stężenie do problemu
-
zbyt krótki czas działania środka dezynfekującego
-
zła temperatura wody , złe PH ,
-
złe spłukanie środka myjącego lub spłukiwanie wodą przepuszczaną przez brudną instalację